fredag den 3. januar 2014

Skilsmissejul#2

Skilsmissejul#2

Der har været mange brud og skilsmisser i 2013 i min omgangskreds. Alene i december har der været overload. Ikke kun i periferien. Men også tæt på. Tæt på i den forstand at jeg bliver ringet til, spurgt til råds og nogle dage overvejer at kvitte lærerjobbet og tage en uddannelse som skilsmissecoach eller rådgiver. Jeg kender de fleste regler, jeg har været igennem det følelsesmæssige.

Det er meget mærkeligt, at det, at man er den, der ringes til, giver en eller anden form for tilfredsstillelse. Altså sådan at forstå, at jeg jo da helst ikke skal få det godt indeni, nu dem, der sidder foran mig, har billet til helvede tur/retur.

For det har de - en returbillet. Det tror jeg på.

Måske er det fordi, jeg så er noget for nogen, som ikke er et barn. Det har jeg ikke været i et år. Eller det ved jeg jo godt er løgn. Men nogle gange glemmer jeg det. Det er et år siden, jeg har været tæt med et andet menneske. Dét, at et menneske i sorg eller krise beder om hjælp, betyder, at det åbner op for mig. Har brug for mig. Og det absurd fantastiske i det er jo, at jeg har lige så meget brug for det andet menneske. Det er et spejlbillede. Det lever nogenlunde det igennem jeg selv gjorde for to år siden - også i julen. Og jeg fyldes af taknemmelighed, fordi det er helende at være med...og tænker så: Bliver julen nogensinde bare jul og ikke et minde om skilsmisse?

Skilsmissejul #1

Skilsmissejul#1

Det skrækkeligste ved at være skilsmissefamilie er, at julen er delt. Jeg byder mit barn at flyve fra Herodes til Pilatus. For den ene dag er det min familie, der skal ses, den næste dag er det faderens familie, den næste igen gode venner og sådan starter det forfra og forsætter.
Jeg formåede i år, jaja, sidste år, at give hende en rolig jul. Vi havde base ét sted. Det var den samme seng, vi sov i. Med undtagelse af selve juleaften. Det græd jeg over i november. Det græd barnet over den 24. om morgenen. Hun ville være der, hvor jeg var. Og det ville hun jo kun, fordi hun ikke kunne overskue at sige 'på gensyn' og fordi hun ikke vidste, hvad der ventede hos far. Det ukendte gør hende usikker. Så selvom vi havde siddet sammen alle tre og forsikret hende om dagens program, blev hun fortvivlet og forvirret og spurgte mig med sine store klare øjne: Mor, hvornår bestemmer jeg selv, hvor jeg vil være?

Åh. Mit moderhjerte gør ondt, når hun stiller de spørgsmål. 

Men hun har haft en fantastisk juleferie. Hun er rolig. Hun er begyndt at sove længe. Hun spiser godt. Kroppen er afslappet og rolig. Smilet er stort. Hun er glad. 

Så håber jeg, at hun nu er så stor, så hun næste år kan huske, at skilsmissejul også er god jul. I al fald for os.

torsdag den 2. januar 2014

Glædelig jul og godt nytår

Jeg opgav i efteråret ændring i indkomst, da mine offentlige ydelser som enlig forsørger udregnes derefter. Jeg havde ikke oplevet ændringer i beløbene, som gik ind på kontoen og kontaktede derfor medio december undrende kommunen.
Dame i røret i den anden ende:'Du siger en lille stigning i indkomst ? Det er da en nedgang på knap 100.000kr?!'
Mig: 'Det kan ikke passe.'
Dame:'Så er der en fejl. Det var en skam. Du er gået glip af x antal kroner om mdr i de seneste to år' (x værende 50% af mine månedlige lommepenge, som dækker tøj, sko, cafe, biograf, gaver mv)
Mig: ?!
Dame: 'Men rigtig glædelig jul.' 

Arhmen, selv GLÆDELIG JUL!

24.dec kl. 09.02:
'Du har endnu ikke afleveret bogen 'skelletter i skabet og andre talemåder'. Du skylder nu kr. 60.

GLÆDELIG JUL
Kolding bibliotek.'

Arhmen, selv glædelig jul!

1.januar 2014, morgen.

'Du har ikke har ret til boligstøtte fra 1/1-2014.

GODT NYTÅR.'

Arhmen, okay, GODT NYTÅR'